
آفتاب : افزایش وام خرید مسکن از ۳۵ میلیون به ۶۰ میلیون تومان، از هفته گذشته در میان فعالان بازار مسکن به موضوع روز تبدیل شده و متقاضیان مسکن هم در حال حساب و کتاب برای چگونگی دریافت این وام و خرید خانه هستند. در واقع متقاضیان بازار مسکن با جستجو در آگهیهای املاک به دنبال خانهای هستند که با وام ۶۰ میلیون تومانی بتوان آن را خریداری کرد که البته به نظر میرسد با نرخهای کنونی بازار مسکن، انتخابهای آنها محدود باشد.
در حال حاضر نرخ هر مترمربع آپارتمان نوساز در مناطق متوسط و رو به پایین شهر تهران از متری ۳ میلیون تومان شروع میشود و حتی تا حدود ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هم پیش میرود؛ بنابراین برای خرید یک آپارتمان ۱۰۰ متری باید ۳۰۰ میلیون تومان پرداخت شود که فقط برای ۶۰ میلیون تومان از این مبلغ میتوان از وام مسکن استفاده کرد و مابقی باید از محل پس انداز خریداران تامین شود.
به همین دلیل خرید آپارتمان هایی با متراژ مناسب برای یک خانواده ۴ نفره در محلات متوسط رو به پایین کمی بعید به نظر میرسد اما شاید متقاضیانی که به دنبال خرید خانههای کوچک تری هستند، بتوانند آپارتمانی را خریداری کنند. بنابراین اگر خانواده ای یک واحد ۴۰ متری خریداری کند باید ۱۲۰ میلیون تومان بپردازد که در واقع نیمی از این مبلغ توسط وام مسکن پوشش داده می شود.
البته اگر این خانواده از قبل سپرده گذاری در بانک مسکن نداشته باشد باید سری به بازار فرابورس بزند و با خرید اوراق، وام ۶۰ میلیون تومانی را دریافت کند که در حال حاضر هم برای وام ۴۵ میلیون تومانی مسکن باید حدود ۷ میلیون تومان اوراق خرید شود و درواقع خریدار باید حدود ۷۰ میلیون تومان برای خرید این واحد ۴۰ متری در اختیار داشته باشد تا بتواند با استفاده از وام ۶۰ میلیون تومانی مسکن، یک واحد ۴۰ متری با قیمت هرمترمربع ۳ میلیون تومان در یکی از محلات رو به پایین شهر تهران را خریداری کند.
براساس این گزارش، تجربه کشورهای توسعه یافته نشان میدهد که اغلب وام های مربوط به خرید مسکن، حدود ۸۰ درصد از قیمت تمام شده را پوشش میدهد در حالیکه این رقم در ایران در خوشبینانه ترین حالت برای واحدهای کوچک حدود ۵۰ درصد را پاسخگو است.
در این باره، مسئولان وزارت راه و شهرسازی معتقدند که وام ۶۰ میلیون تومانی در درازمدت بر بازار مسکن اثر گذار است و تاثیر کوتاه مدتی در رونق مسکن ندارد. علی چگنی در گفتگو با مهر گفته بود این مصوبات در بلندمدت خوب است و به سمت هدف وزارت راه و شهرسازی که افزایش توان خریداران است، می رود اما در کوتاه مدت تاثیر چندانی ندارد.
سرتيتر خبر ها